Plyometrie ?
Plyometrie – Een begrip die je de laatste jaren steeds vaker tegen komt.
Maar wat is dan nu precies?
Het is niets anders dan je spierkracht en je explosiviteit te vergroten door spring oefeningen. Deze vorm van training werd vooral in de jaren 70 ontwikkeld voor de atletiek en na vele successen is deze verder door ontwikkeld tot een populaire work-out.
Plyometrische training traint het lichaam met dynamische weerstand die snel de spieren samentrekt en snel weer inkorten ofwel excentrische en concentrische fase. Plyometrische training wordt geassocieerd met vele voordelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de stretch-verkorting cyclus verbeterd dat de rek of “myotactic” reflex vraagt van de spieren en het de kracht van de spiersamentrekking verhoogt.
Maar voor welke doelgroep is dit dan toepasbaar?
Als u een slechte lichamelijke conditie of bot- en gewrichtsproblemen hebt, bent u waarschijnlijk niet een goede kandidaat voor plyometrische oefeningen. Maar zelfs als u een getrainde atleet bent, is het belangrijk om te onthouden dat elke work-out routine waar u aan kracht bouwt door middel van explosieve beweging risico vol is en de kans op blessure aanwezig is, Letsel die vaak voorkomen zijn o.a. knieën en enkels, hamstring, kuit, en rugblessures. Vooral bij deelnemers die sowieso niet sterk genoeg zijn om ermee te beginnen. Dus als u overweegt om plyometrie te doen, is het belangrijk om te overleggen met een erkend gediplomeerde docent of therapeut die uw geschiktheid kan beoordelen en selecteer vervolgens een gekwalificeerde coach of trainer die u geleidelijk laat kennismaken met moeilijkere oefeningen.
Plyometrische oefeningen bij jongeren met ADHD.
Jongeren en vooral jongens met ADHD hebben vaak een slechte motoriek en hebben moeite om hun lichaam te sturen. Je ziet vaak ongecontroleerde bewegingen. Door de slechte samenwerking van de rechter en linker kant van de hersenen is de motoriek op deze leeftijd niet goed ontwikkelt en hebben jongeren veel baat met het trainen van plyometrische oefeningen Door de spierkracht te verbeteren zowel in het onderlichaam en bovenlichaam zie je een verbetering en samenspel van de totale balans van het lichaam. Wanneer de spierkracht verbeterd, kan de routine worden uitgebreid naar meer specifieke oefeningen oa. medicijnbal worpen, sprongen en enkele beensprong.
Voordelen van Plyometrische oefeningen
Volgens studies hebben plyometrische training aangetoond een verbetering te kunnen brengen in:- Verticale sprong prestaties- Kracht in de benen- Spierkracht- Acceleratie- Evenwicht- Algemene behendigheid- Botdichtheid (met name bij jongere deelnemers)Daarnaast kan regelmatige deelname aan een plyometrische trainingsprogramma deelnemers hun lichaamsgewicht helpen beheersen..